TANDEMOAMANIA

Celem projektu jest zwiększenie zaangażowania 15 dorosłych wolontariuszy, z województwa opolskiego i dolnośląskiego, w działalność organizacji pozarządowych oraz podniesienie poziomu aktywności fizycznej 15 dorosłych osób z niepełnosprawnością wzroku, poprzez warsztaty i udział w rajdach rowerowych / tandemowych do 30.11.2020 r. Wynikiem realizacji projektu będzie wzmocnienie wolontariatu jako formy aktywności obywatelskiej oraz przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu osób z niepełnosprawnością, jak również zniwelowanie barier w dostępie do kultury, rekreacji i sportu tych osób.  Projekt zakłada realizację ściśle połączonych ze sobą zadań:

1. zorganizowanie warsztatów dla wolontariuszy-pilotów pragnących zaangażować się w działalność na rzecz osób z dysfunkcją wzroku;
  2. organizacje warsztatów dla osób z niepełnosprawnością wzroku mających na celu wzrost ich aktywności i integracji ze społeczeństwem;
  3. zdobycie umiejętności praktycznych beneficjentów projektu ze wspólnej jazdy tandemem (pilot + osoba z niepełnosprawnością podczas warsztatów oraz 5 wyjazdów tandemowych)
  4. zaprojektowanie i zakup części potrzebnych do złożenia 5 specjalistycznych rowerów typu tandem (podwójnych rowerów umożliwiających jazdę osobom niewidomym i słabowidzącym wraz z pilotem);

.

KALENDARZ PROJEKTU

do 16.08.2020 r. – rekrutacja beneficjentów projektu

Nabór do udziału w projekcie prowadzony jest za pośrednictwem formularza google.
Osoby chętne do udziału w organizowanych przez fundacje wydarzeniach muszą wypełnić ankietę zgłoszeniową:

Ankieta rekrutacyjna osoby z uszkodzonym wzrokiem
Ankieta rekrutacyjna Wolontariusza

Po zakończeniu rekrutacji tj. po 16.08.2020 koordynator projektu skontaktuje się z każdą z chętnych osób, w celu doprecyzowania warunków udziału w wydarzeniach.

Organizator zastrzega sobie prawo do skrócenia bądź wydłużenia okresu rekrutacji w zależności od ilości osób chętnych.
Liczba miejsc w projekcie jest ograniczona.

21.08.2020 r. godz 8:30 – Warsztat „Jazda tandemem / turystyka rowerowa”

W programie tego szkolenia jest m.in.
– zapoznanie użytkowników z budową roweru oraz roweru typu tandem;
– przedstawienie różnic w powadzeniu jednośladów;
– opis praktyk potrzebnych do komunikacji z pasażerem podwójnego roweru;
– zasady zmieniania rowerowych przerzutek;
– zasady hamowania;
– zasady ostrzegania o przeszkodach;
– praktyczne wykorzystanie zdobytej wiedzy podczas rajdu;

21-23.08.2020 r. – Rajd rowerowy „Pontony w Bardo”

to połączenie przygody rowerowej ze spływem pontonem i biwakowaniem.
Ponton umożliwia nam przemieszczanie się , podróżowanie, zwiedzanie dziewiczych krajobrazów wzdłuż rzek, które nie są dostępne dla turystów od strony lądu. Dzięki pływaniu pontonem mamy też możliwość, podziwiania dzikich zwierząt, takich jak wydry, bobry,w ich naturalnym środowisku. Spływy pontonem oferują nam dreszczyk emocji i sporą dawkę adrenalin.

11-13.09.2020 r. – Rajd rowerowy „Szlakiem Orlich Gniazd”

Jura Krakowsko – Częstochowska od dawna stanowi dla nas jedno z tych zakątków na mapie Polski, które przemierzamy na rowerze, tak często, jak tylko możemy.
Jest to leżąca na pograniczu Śląska i Małopolski, a dokładnie między Krakowem a Częstochową, kraina skalistych wzgórz, porośniętych lasami pagórków, jaskiń,
wapiennych ostańców i wąwozów, unikalna pod względem krajoznawczym, przyrodniczym i historycznym.

07 -08.11.2020 r. – Rajd rowerowy „Góry Opawskie”
21.11.2020 r. – Warsztaty dla Wolontariuszy „funkcjonowanie osób z dysfunkcją wzroku”
22.11.2020 r. – Warsztaty dla Beneficjentów Fundacji
Warsztat „Dostępne formy aktywności”