2017.05.16-11.11 „Tandemem przez Polskę”*

Przeglądając strony internetowe natrafiliśmy na organizowany przez Fundację Szansa dla Niewidomych konkurs zatytułowany ” Jestem lepszy od… ”

wycinek ze strony internetowej z konkursu. kolaż 15 zdjęć twarzy różnych osób oraz logo konkursu ” jestem lepszy od…”

Bez wahania podjęliśmy wyzwanie i napisaliśmy projekt który zatytułowaliśmy „Tandemem przez Polskę”.
Projekt zakładał budowę bezpiecznego i wygodnego roweru ( typu tandem),  którym mogły by się poruszać osoby niewidome i niedowidzące. Bo choć osoby niewidome nie mogą dostrzec piękna krajobrazu, to mogą je poczuć i usłyszeć. Jazda rowerem to świetny sposób na spędzenie wolnego czasu, kontakt z ludźmi i z przyrodą, rehabilitacja, dobra zabawa, odskocznia od codziennych obowiązków, sposób na poznanie siebie i pokonywanie własnych słabości.

Pierwszym etapem konkursu było zebranie jak największej ilości głosów internatów pod naszym projektem.
Walczyliśmy zaciekle, codziennie motywując naszych przyjaciół i sympatyków do głosowania.

na zdjęciu zrzut z ekranu strony internetowej z rankingiem projektów. Nasz pomysł zajmuje 3 miejsce z ilością 98 głosów. Projekty wyżej to Blind football 4all (BF4ALL) ilość głosów 100 oraz (Nie)widzialna sztuka oczami najmłodszych 109 głosów.

Mimo wyrównanych początkowo szans, pod koniec głosowania nasze szanse na wygrana nieco spadły i ostatecznie zajęliśmy 5 miejsce w rankingu.

Byliśmy trochę zawiedzeni, ale jednocześnie dumni z naszych działań i podjętej rywalizacji.

Jednak gdy pod koniec czerwca  otrzymaliśmy wiadomość od Fundacji Szansa dla Niewidomych, że nasz projekt zdobył drugie miejsce nasza radość nie miała końca. Znowu ogromne zaskoczenie , radość i pewność że to co robimy podoba się nie tylko nam 🙂

Za drugie miejsce otrzymaliśmy nagrodę pieniężną w kwocie 2000 zł, które umożliwiły nam  zakup zaprojektowanej przez nas ramy rowerowej (zaprojektowanej tak aby rower miał możliwość jak największej regulacji – po to by osoby różnego wzrostu mogły nim wygodnie pokonywać wiele kilometrów), widelca i korby.

na zdjęciu : pomarańczowa rama rowerowa, korby , oraz przedni amortyzator. Części zakupione za otrzymaną nagrodę.

I choć najdroższe rowerowe czyści już mieliśmy to był to dopiero początek, do złożenia naszej „pomarańczowej strzały” …

O naszym projekcie  opowiedzieliśmy w lokalnych mediach.
Opisaliśmy go w mediach społecznościowych.
Opowiadaliśmy o nim gdzie tylko było można.
Chcieliśmy żeby jak najwięcej osób dowiedziało się o tym co i po co to robimy.

Z pomocą przyszło nam wielu cudownych ludzi, którzy przesyłali nam kolejne rowerowe części.

kolaż zdjęć, darczyńców oraz ofiarowanych przez nich części i akcesoriów rowerowych. Erka pogotowie rowerowe; Stowarzyszenie rowerowe Piasta Opole; Rada Dzielnicy Wróblin; Malta Bike ; Kurczę pieczone, Bike Mielec, Grupa „Na Przełaj” Brzeg; Joanna Duda, Aleksandra Mielcarek, Adam Lewandowski, Aleksandra Wąchała, Sylwester Byczek, Piotr Grzyb, Paweł Oraz Marcel Maliński.

Byliśmy i nadal jesteśmy wdzięczni za każdą jedną, nawet najmniejszą część. Bo ta właśnie dzięki nim nasz projekt mógł doczekać się końca.

Na początku listopada pozostało nam już tylko skręcić wszystko całość –  tym zajęli  się Łukasz Jurkowski oraz Tomasz Puczyński-  właścicielem naszego zaprzyjaźnionego serwisu rowerowego Erka Pogotowie Rowerowe.

na zdjęciu: skręcony w całość, pomarańczowy tandem

I tak oto powstał nasz tandem,

który już 11 –go listopada wziął udział w organizowanym przez nas rajdzie.

Rajdzie w którym wzieło udział 22 osoby w tym 6 osób z poważnymi wadami wzroku.

(https://www.facebook.com/grupanakole/videos/1595170290574066/)

Na odcinku ok.170 km każdy mógł wypróbować działanie i konfort jazdy nowym rowerem.

Wszyscy byli zachwyceni i to dla nas najlepsza nagroda.

Opublikowała: Karolina Włodarska