„Tandem dla Opolan”

Fundacja naKole brała udział w V edycji programu „Decydujesz, Pomagamy” organizowanego przy współpracy ze spółką Tesco (Polska) sp. z o.o. oraz Fundacją Tesco,
i otrzymała główną nagrodę w wysokości 5 000 zł na realizację projektu zatytułowanego „Tandem dla Opolan”. Założeniem projektu było zbudowanie roweru typu Tandem, z którego będą mogli korzystać wszyscy potrzebujący takiego jednośladu mieszkańcy miasta.

Tuż po otrzymaniu od organizatorów informacji o przyznanym grancie,  członkowie zarządu fundacji rozpoczęli prace związane z przygotowaniem projektu rowerowej ramy. Rysunek został przygotowany bardzo starannie i uwzględniał każdy szczegół wpływający na wielkość oraz masę wykonanego na jego podstawie roweru.
Gotowy projekt został przesłany do firmy „ BIke Mielec” która na jego podstawie zespawał szkielet tandemu.

W połowie czerwca 2019 r. wraz z otrzymaniem gotowej i pomalowanej ramy, przyszedł czas na zakup pozostałych elementów konstruowanego roweru. Układ kierowniczy, hamulcowy, części napędu, wygodne siodełka oraz zapewniające bezpieczniejszą jazdę po zmroku oświetlenie.
W lipcu 2019 r gdy wszystkie potrzebne elementy zostały skompletowane , przyszedł czas na rozpoczęcie produkcji.

Kolejnym etapem był czas testów, sprawdzenie poprawności działania wszystkich podzespołów jednośladu. W tym celu 01.08.2019 r. rowerowi konstruktorzy wyruszyli w pierwsza podróż.  Testy wypadły pomyślnie i już 03.08.2019 r. tandem „wziął udział„
w pierwszej wycieczce organizowanej przez zaprzyjaźniony Opolski oddział PTTK.
Podczas wycieczki każdy z uczestników mógł spróbować swych sił w jeździe na tym nietypowym jednośladzie.

Od dnia oddania do użytkowania, rowerem przejechano już co najmniej 200 km i zaprezentowano go na  kilku imprezach masowych. ( min. Ultramaraton Magurski – organizowany przez Fundację ”Z górki” , czy w rozpoczęciu kampanii „Dwa zamiast cztery: Opolskie na rowery” organizowanej przez marszałka województwa opolskiego oraz Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Opolu.)
Do końca września rower zostanie zaprezentowany jeszcze na kilku imprezach masowych na terenie Opola a na jego siodełkach zasiądzie wiele zainteresowanych taką jazdą osób.

Rozliczenie :
Całkowity koszt części przeznaczonych do budowy tandemu to 5775,49 zł.

Suma kosztów sfinansowanych z dofinansowania projektu to 4999,57 zł.